måndag 7 mars 2011

det där med mat i kylskåpet

Min kompis Tine kommer från en familj med ett 24seven välfyllt kylskåp och skafferi. De hade alltid allting hemma: ost, tio sorters pålägg, juice, mjölk, tusen snacks, kakor, läsk.. hela menyn.

Jag kommer från en "det finns säkert lite ost och en grönsak, kanske t.o.m. en youghurt i kylen, men kolla datummärkningen först"-familj. Vi storhandlade en gång i veckan, oftast mamma och jag, det var mysigt, det var vår lilla stund. Godis på lördag (ibland även fredag). Vi höll inte stenhårt på det..nej, vi höll inte stenhårt på några matregler alls faktiskt. Det fanns/ finns alltid ngn mat som hamnar längst bak i kylen .. tycker mamma att den luktar ok så kan man äta den trots passerat bäst före datum.

När jag och H åkte till landet för första gången hittade hans far förra säsongens marmelad i kylen. Han öppnade burken, inspekterade innehållet, luktade på den, konstaterade att den fortfarande kunde förtäras och gjorde sedan en macka med den och ost. Det kändes som hemma.

Idag handlade H och jag mat.. jag blir alltid lika förbryllad när jag öppnar kylskåpet och hittar en massa mat i det som man kan laga och äta. Vilken lyx. Utöver det håller våra kylskåp samma mått som kylskåpen från min barndom. Det känns tryggt.

2 kommentarer:

Bianca sa...

Jag tycker det är otäckt med bäst-före-stämpling. Får lite nojja över att äta något som har (drar efter andan) Gått ut!

katja k fru of hampus h sa...

@Bianca: Jag förstår vad du menar..jag har haft perioder i mitt liv då jag tänkt likadant, tills jag kom fram till att bäst före betyder just bäst före inte "efter dag X kommer du dö om du förtär Y"
VI har blivit alldeles för mesiga o slänger alldeles för mkt mat. Så luktar maten ok samt ser ok ut så kan man absolut äta den trots att bäst före datumet har passerat. Lyssnade på P1 för ngn månad sen där de tog upp just detta. Ngt slags expert tog upp olika exempel på vår matnoja bl.a. ägg. Bäst före datumet på ägg bygger på att man har äggen liggandes i skafferiet. Då de flesta av oss har ägg i kylskåpet nuförtiden kan man faktiskt äta äggen upp mot 2 månader efter att bäst före datumet har passerat. Ett tips är att kläcka dem i ett glas först o känna efter om de luktar...gör de inte det är det bara att börja laga mat. Jag har kanske SVeriges mest känsliga mage, och jag lever än :).
Tack för din kommentar.Hoppas du gillar bloggen.
/k